Hoe werkt sjoelen?

Voor de puntentelling wordt er na de 3 beurten gekeken hoeveel schijven er in elk van de vakken zijn gespeeld. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij 2 stenen in elk vak worden dit 40 punten. Bij 3 schijven 60, en zo verder. Als het aantal schijven in de bakken niet gelijk is worden de ‘losse schijven’ apart opgeteld met de waarde van het vak waar deze in zitten. Wanneer u dus bijvoorbeeld 3 schijven in alle vakken heeft zitten en 5 schijven in het vak met de waarde van 4 zou u 60 punten (voor de 3 schijven in elk vak) plus 8 punten (voor de 2 sjoelschijven met een waarde van 4). Het totaal aantal punten zou dan komen op 68 punten.
Het maximale aantal punten die een speler met 3 beurten kan halen is 148 met 7 schijven in alle vakken met 9 in het vak met de waarde van 4. De score wordt dan als volgt berekend:
140 punten voor 7 schijven in elk vak + 8 punten voor 2 losse schijven in het vak met de waarde van 4.

Is een sjoelbak makkelijk te verplaatsen?

Ja over het algemeen weegt een sjoelbak tussen de 5 en 10kg. Het is wel een lang product van ca. 2 meter maar is wel gemakkelijk rechtop tegen een muur aan te zetten. 


Zijn er sjoelbakken geschikt voor in kleinere ruimtes?

Er zijn twee verschillende maten sjoelbakken, waarbij de langste 2 meter is. Hier achter is nog aan te raden om minimaal 50cm vrij te houden. In de meeste ruimtes kan er dus gewoon gesjoelt worden. Heeft u echt minder ruimte kunt u kijken naar een mini variant. Deze zijn slechts 120cm lang. Het is wel aan te raden een sjoelbak altijd op een tafel of sjoeltafel te plaatsen voor optimaal speelplezier. 


Met hoeveel personen kun je sjoelen?

Sjoelen kan met 1 persoon maar kan ook met een hele groep. Er is geen maximaal aantal personen. Wel moet er natuurlijk langer gewacht worden bij meerdere personen. 


Vanaf welke leeftijd is een sjoelbak geschikt?

De kleinere sjoelbakken zijn het best geschikt voor wat kleinere kinderen tot een jaar of 8. De standaard maar is het leukst vanaf een jaar of 6. Kleinere kinderen kunnen de scfhijven nog niet ver genoeg duwen over de hele lengte van 2 meter. 


Wat voor onderhoud heeft een sjoelbak nodig?

Om een sjoelbak zo lang mogelijk mee te laten gaan is het belangrijk om deze te onderhouden. Zet de bak altijd rechtop in een vochtvrije ruimte waar het niet te warm is. Hierdoor gaat de sjoelbak niet krom staan. Indien de sjoelbak na verloop van tijd wat stroef wordt, kunt u de bak glad wrijven met een wollen doek. Daarna kunt u een beetje aardappelzetmeel over de bak strooien. Na een paar potjes sjoelen zal de bak weer glad aanvoelen.


Worden accessoires meegeleverd?

Bij een sjoelbak worden standaard een set sjoelschijven meegeleverd in de juiste maat. Bij sommige modellen wordt ook een scoreformulier meegeleverd. 


Kan een sjoelbak ook buiten worden gebruikt?

Sjoelen is een spel voor binnen. Het materiaal waarvan de sjoelbakken zijn gemaakt is dan ook niet berekend op vocht of andere invloeden van buitenaf. Het hout zal dan gaan vervormen waardoor de sjoelschijven niet meer goed over het veld kunnen glijden en het spel niet meer te spelen zal zijn. Het is dan ook niet aan te raden om een sjoelbak in een vochtige ruimte zoals de schuur of bijkeuken te bewaren omdat ook het vocht in dit soort ruimtes invloed kan hebben op het materiaal van de sjoelbak.

 Natuurlijk is het best mogelijk om, als het een keer mooi weer is, de sjoelbak buiten op een tafel neer te leggen en een potje buiten te spelen. Zolang hierna de sjoelbak maar wel weer binnen weggezet wordt.


Wat valt er onder garantie?

Alle producten worden geleverd met volledige wettelijke garantie. Wettelijke garantie wil zeggen dat een product datgene is of moet doen wat de consument er in alle redelijkheid van mag verwachten. De door ons aangeboden fabrieksgaranties doen niets af aan de wettelijke garantie waar u als consument recht op heeft. Producten die onderhevig zijn aan slijtage of snel kunnen slijten hebben de standaard garantie die er wettelijk bij hoort. Bij alle producten staan de garantie termijnen gemeld. 


Ik heb een probleem met een gekocht product, wat moet ik doen?

Wanneer u een probleem heeft met een van onze producten betreuren wij dit uiteraard ten zeerste. Om tot een passende en correcte oplossing te komen kunt u melding maken via ons klachten formulier

Het probleem wordt dan direct in behandeling genomen en we zorgen voor een zo snel mogelijke en correcte afhandeling van het probleem.


Worden er ook producten verhuurd?

Nee, helaas kunt u bij ons geen producten huren.